Kategorie
Nadciśnienie

Dieta przy nadciśnieniu

Nadciśnienie jest leczone głównie niefarmakologicznie, czyli bez pomocy leków. Taki rodzaj leczenia opiera się przede wszystkim na zmianie trybu życia, co może okazać się dużo bardziej korzystne niż przyjmowanie nawet najdroższych leków. Mówiąc o zmianie stylu życia musimy pamiętać nie tylko o zwiększonej aktywności fizycznej, ale też o odpowiedniej diecie. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny stosować się do pewnych zaleceń żywieniowych. Po pierwsze należy ograniczyć, a najlepiej całkiem wyeliminować ze swojego menu sól kuchenną. Zamiast soli do przyprawiania potraw można wykorzystać zioła, które są zdrowe, a przy tym doskonale sprawdzają się w kuchni. Kolejny produkt, o którym należy zapomnieć to alkohol, dotyczy to nie tylko alkoholi mocnych, ale również wina i piwa. Osoby z nadciśnieniem powinny też ograniczyć picie kawy i mocnej herbaty.
Z kolei produkty, które są wskazane przy nadciśnieniu to między innymi seler, posiadający nadzwyczajne właściwości obniżające produkcję hormonu stresu. Oprócz tego należy włączyć do diety czosnek i cebulę, głównie w postaci surowej. Pozytywnie na ciśnienie krwi działają również kwasy tłuszczowe omega-3, znaleźć je można w rybach morskich czy nasionach lnu. Tak więc osoby z nadciśnieniem powinny spożywać jak najwięcej ryb i produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. W diecie chorego nie może również zabraknąć owoców i warzyw, bogatych w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Najważniejsze minerały to potas, magnez i wapń.

Dodaj komentarz