Kategorie
U

Utrata apetytu

Jedzenie kontrolują  komórki w części mózgu zwanej podwzgórzem. U zdrowej osoby komórki te łączą informacje  o uczuciu pełności w żołądku, stężeniu składników  składników odżywczych we krwi, osobniczym stanie emocjonalnym i o tym , czy jedzenie jest smaczne czy nie.

W zależności od równowagi między tymi czynnikami , można mieć uczucie sytości, komfortu, głodu lub nie mieć ochoty na jedzenie.
Czynniki społeczne również odgrywają  ważną rolę w ustaleniu, kiedy należy coś zjeść.

Przyczyny

Czasami utrata apetytu nie jest powodem do zmartwienia. może wynikać m.in ze zwolnienia tempa wzrostu u młodych ludzi, wystąpić  u kobiet w okresie  menopauzy, gdy spada stężenie estrogenów , lub też w czasie ciąży. Utrata apetytu może być również uboczna reakcją stosowania leków.

W dużym stopniu zmniejszony apetyt może wskazywać na różne choroby i schorzenia, m.in na:

  • choroby nerek
  • choroby wątroby
  • raka
  • infekcję wirusową
  • nieprawidłowy poziom kortyzolu
  • nadczynność tarczycy
  • niedobór witamin, z powodu  nadużywania alkoholu, w tym niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego
  • zapalenie żołądka
  • podrażnienie lub zakażenie przewodu pokarmowego
  • zaburzenia w powstawaniu czerwonych krwinek

Dodaj komentarz