Utrata apetytu
Jedzenie kontrolują komórki w części mózgu zwanej podwzgórzem. U zdrowej osoby komórki te łączą informacje o uczuciu pełności w żołądku, stężeniu składników składników odżywczych we krwi, osobniczym stanie emocjonalnym i o tym , czy jedzenie jest smaczne czy nie.
W zależności od równowagi między tymi czynnikami , można mieć uczucie sytości, komfortu, głodu lub nie mieć ochoty na jedzenie.
Czynniki społeczne również odgrywają ważną rolę w ustaleniu, kiedy należy coś zjeść.
Przyczyny
Czasami utrata apetytu nie jest powodem do zmartwienia. może wynikać m.in ze zwolnienia tempa wzrostu u młodych ludzi, wystąpić u kobiet w okresie menopauzy, gdy spada stężenie estrogenów , lub też w czasie ciąży. Utrata apetytu może być również uboczna reakcją stosowania leków.
W dużym stopniu zmniejszony apetyt może wskazywać na różne choroby i schorzenia, m.in na:
- choroby nerek
- choroby wątroby
- raka
- infekcję wirusową
- nieprawidłowy poziom kortyzolu
- nadczynność tarczycy
- niedobór witamin, z powodu nadużywania alkoholu, w tym niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego
- zapalenie żołądka
- podrażnienie lub zakażenie przewodu pokarmowego
- zaburzenia w powstawaniu czerwonych krwinek