Rak żołądka
W latach 30 XX wieku rak żołądka był najczęstszą zgonów nowotworowych u amerykańskich mężczyzn. Od tego czasu częstość występowania tej choroby znacznie spadła. Za główną przyczynę tego zjawiska naukowcy uważają ulepszanie metod konserwowania żywności. Obecnie najtrwalej ulegająca zepsuciu żywność zostaje zamrażana lub chłodzona .
Przed laty najczęstszymi metodami konserwowania żywności było solenie i wędzenie – oba te procesy mogą prowadzić do powstawania w żywności substancji rakotwórczych. Zakażenie bakterią Helicobacter pylori wiąże się z występowaniem choroby wrzodowej i raka żołądka.Do innych czynników, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka, należą:
- palenie tytoniu
- nadużywanie alkoholu
- występowanie raka żołądka w rodzinie
- niewielkie rozrosty śluzówki żołądka
- usunięcie w przeszłości fragmentu żołądka
- niedobór witaminy B12 (anemia złośliwa) i związany z nią zanik śluzówki żołądka