Rak żołądka

W latach 30 XX wieku rak żołądka  był najczęstszą zgonów nowotworowych u amerykańskich mężczyzn. Od tego czasu częstość występowania tej choroby znacznie spadła. Za główną przyczynę  tego zjawiska naukowcy uważają ulepszanie metod  konserwowania żywności. Obecnie najtrwalej  ulegająca zepsuciu żywność  zostaje zamrażana lub chłodzona .

Przed laty najczęstszymi metodami konserwowania  żywności było solenie  i wędzenie – oba te procesy mogą prowadzić  do powstawania w żywności substancji rakotwórczych. Zakażenie bakterią Helicobacter pylori wiąże się z występowaniem  choroby wrzodowej i raka żołądka.Do innych czynników, które mogą zwiększać  ryzyko zachorowania na raka żołądka, należą:

  • palenie tytoniu
  • nadużywanie alkoholu
  • występowanie raka żołądka w rodzinie
  • niewielkie rozrosty śluzówki żołądka
  • usunięcie w przeszłości  fragmentu żołądka
  • niedobór witaminy B12 (anemia złośliwa) i związany z nią  zanik śluzówki żołądka

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz