Rak trzustki

Przyczyną dużej śmiertelności jest fakt zbyt późnego wykrywania choroby.  Na ogół nowotwór  nie powoduje żadnych  objawów dopóki nie osiągnie zaawansowanego stadium, w którym niestety jest już nieuleczalny.

Ponieważ trzustka jest położona głęboko  z tyłu za narządami jamy brzusznej, uniemożliwia to  lekarzowi wykrycie  guza w badaniu  palpacyjnym tego obszaru. Około 95% nowotworów  trzustki  to gruczolaki, które rozwijają się z komórek  wyściełających przewody trzustkowe i przez długi czas mogą rosnąć niezauważone.

Czynniki zwiększające ryzyko trzustki:

  • palenie tytoniu
  • dieta bogata w tłuszcze i białka
  • predyspozycje genetyczne
  • wiek w chwili rozpoznania raka trzustki większość chorych  ukończyło  60-70 lat
  • rasa -osoby rasy czarnej bardziej narażone są na rak trzustki
  • alkohol – niektóre badania  sugerują , że nadmierne spożycie alkoholu  może zwiększać ryzyko nowotworu
  • przewlekłe zapalenie trzustki – większość osób  cierpiących  na przewlekłe  zapalenie trzustki nigdy nie choruje  na nowotwór  tego narządu, u niektórych  jednak  rozwija się  rak.



Jak sobie radzić

  • Prowadzić zdrowy tryb życia

– nie palić papierosów

– zrezygnować z picia alkoholu lub ograniczyć

– być aktywnym fizycznie

– spać tyle ile trzeba

– rozładować stres

  • Dieta, czynnik bardzo istotny, powinna być urozmaicona , bez produktów zawierających syntetyczne związki chemiczne. Kilka skromnych posiłków dziennie – t na pewno zdrowiej niz dwa obfite
  • Ograniczyć należy  tłuszcze, białko zwierzęce, cukier, słodycze, potrawy z mąki pszennej
  • Korzystna jest dieta bogata w błonnik ( jarzyny, ziemniaki, ryż i gruboziarniste pieczywo).
  • Pojawiające się dolegliwości i zmiany w ustroju, w tym również  zmiany ogólnej sprawności, trzeba właściwie oceniać
  • Sprawa najważniejsza to wczesne rozpoznanie raka  i rozpoczęcie leczenia.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz