Rak szyjki macicy

Rak szyjki macicy jest drugim po raku sutka pod względem zachorowalności nowotworem, który wykryty we wczesnym stadium może zostać w 100% wyleczony.

Wysoki poziom zachorowalności, obserwowany szczególnie w grupie kobiet młodych poniżej 35 roku życia wymaga wczesnego rozpoznawania tej choroby w postaci badania cytologicznego szyjki macicy oraz leczenia wszelkich stanów stwarzających ryzyko wystąpienia nowotworu.

Czynniki ryzyka raka szyjki macicy

Na rozwój raka szyjki macicy wpływa wiele różnych czynników do których należą:

  • wczesne rozpoczęcie życia płciowego (przed 16 rokiem życia)
  • duża aktywność seksualna połączona ze zmianą wielu partnerów
  • młody wiek w chwili zajścia w pierwszą ciążę
  • liczne ciąże (powyżej 3) przy krótkich przerwach między nimi
  • stosowanie doustnej antykoncepcja (dyskutowane)
  • kobiety w piątej i szóstej dekadzie życia
  • palenie papierosów może zwiększać ryzyko zachorowania nawet 16 krotnie
  • częściej chorują kobiety z uboższych grup społecznych.
  • infekcja HPV
  • inne czynniki infekcyjne: opryszczki

Jak sobie radzić

  • Prowadzić zdrowy tryb życia

– nie palić papierosów

– zrezygnować z picia alkoholu lub ograniczyć

– być aktywnym fizycznie

– spać tyle ile trzeba

– rozładować stres

  • Dieta, czynnik bardzo istotny, powinna być urozmaicona , bez produktów zawierających syntetyczne związki chemiczne. Kilka skromnych posiłków dziennie – t na pewno zdrowiej niz dwa obfite
  • Ograniczyć należy  tłuszcze, białko zwierzęce, cukier, słodycze, potrawy z mąki pszennej
  • Korzystna jest dieta bogata w błonnik ( jarzyny, ziemniaki, ryż i gruboziarniste pieczywo).
  • Pojawiające się dolegliwości i zmiany w ustroju, w tym również  zmiany ogólnej sprawności, trzeba właściwie oceniać
  • Sprawa najważniejsza to wczesne rozpoznanie raka  i rozpoczęcie leczenia.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz