Rak szyjki macicy
Rak szyjki macicy jest drugim po raku sutka pod względem zachorowalności nowotworem, który wykryty we wczesnym stadium może zostać w 100% wyleczony.
Wysoki poziom zachorowalności, obserwowany szczególnie w grupie kobiet młodych poniżej 35 roku życia wymaga wczesnego rozpoznawania tej choroby w postaci badania cytologicznego szyjki macicy oraz leczenia wszelkich stanów stwarzających ryzyko wystąpienia nowotworu.
Czynniki ryzyka raka szyjki macicy
Na rozwój raka szyjki macicy wpływa wiele różnych czynników do których należą:
- wczesne rozpoczęcie życia płciowego (przed 16 rokiem życia)
- duża aktywność seksualna połączona ze zmianą wielu partnerów
- młody wiek w chwili zajścia w pierwszą ciążę
- liczne ciąże (powyżej 3) przy krótkich przerwach między nimi
- stosowanie doustnej antykoncepcja (dyskutowane)
- kobiety w piątej i szóstej dekadzie życia
- palenie papierosów może zwiększać ryzyko zachorowania nawet 16 krotnie
- częściej chorują kobiety z uboższych grup społecznych.
- infekcja HPV
- inne czynniki infekcyjne: opryszczki
Jak sobie radzić
- Prowadzić zdrowy tryb życia
– nie palić papierosów
– zrezygnować z picia alkoholu lub ograniczyć
– być aktywnym fizycznie
– spać tyle ile trzeba
– rozładować stres
- Dieta, czynnik bardzo istotny, powinna być urozmaicona , bez produktów zawierających syntetyczne związki chemiczne. Kilka skromnych posiłków dziennie – t na pewno zdrowiej niz dwa obfite
- Ograniczyć należy tłuszcze, białko zwierzęce, cukier, słodycze, potrawy z mąki pszennej
- Korzystna jest dieta bogata w błonnik ( jarzyny, ziemniaki, ryż i gruboziarniste pieczywo).
- Pojawiające się dolegliwości i zmiany w ustroju, w tym również zmiany ogólnej sprawności, trzeba właściwie oceniać
- Sprawa najważniejsza to wczesne rozpoznanie raka i rozpoczęcie leczenia.