Kategorie
P

Pruchnica zębów

Bakterię, aby przeżyć zjadają cukier pozostający w ustach niemal po każdym posiłku. Po zjedzeniu cukru owe bakterie przekształcają go w kwas. Właśnie to on jest najbardziej szkodliwy dla naszych zębów.

Co prawda po upływie około godziny kwas jest zobojętniany przez naszą ślinę, ale i tak jest to za późno, aby całkowicie ustrzec się przed powstaniem próchnicy.

Próchnica w większości przypadków powstaje w szczelinach między zębami lub pęknięciach korony zębów. Wtedy kwas wytworzony przez bakterię przedostaję się do zębiny, a następnie miazgi. W skrajnych przypadkach dostaje się do podstawy korzenia i prowadzi do powstania ropnia. Wszystkie te przypadki powodują ból, który w zależności od konkretnej sytuacji nasila się.

Próchnicę zębów zalicza się do chorób o najszerszym na świecie zasięgu. W krajach uprzemysłowionych dotyka ona 60–90 % dzieci i większość dorosłych. Próchnica zagraża człowiekowi w ciągu całego życia, a dokładniej tak długo, jak długo ma on zachowany choćby jeden ząb. Bez wątpienia trudno znaleźć osobę, która nie miałaby przynajmniej jednego zaatakowanego przez nią zęba.

Próchnica zębów jest chorobą polegającą na demineralizacji oraz proteolitycznym rozpadzie twardych tkanek zęba. Nieleczona próchnica sięga wewnętrznych części zęba, w końcu niszcząc go całkowicie.

Na rozwój próchnicy wpływ maja cztery główne czynniki:

  • bakterie płytki nazębnej;
  • cukry obecne w jamie ustnej;
  • podatność zęba;
  • czas.

Dodaj komentarz