Paznokcie

Aby nasze paznokcie były piękne i zdrowe należy nie tylko właściwie je pielęgnować, ale również zadbać o właściwą dietę

Pamiętaj, że prawidłowa dieta jest podstawowym i najprostszym sposobem na zdrowe paznokcie Odżywiaj się więc zgodnie z podstawowymi zasadami dietetycznymi, a wtedy z pewnością Twoje paznokcie będą mocne i ładnie uformowane. Zawsze możesz tez posiłkować się gotowymi zestawami witamin, dostępnymi w każdej aptece.

Jeśli zwrócimy baczniejszą uwagę na to, co jemy, zyska nie tylko nasza cera. Pochodzące z pożywienia substancje odżywcze dotrą wraz z krwią również do włosów i paznokci.

Jeśli w organizmie brakuje określonych witamin, minerałów czy pierwiastków śladowych, paznokcie i włosy dużo wolniej rosną, stają się łamliwe i matowe.
Paznokcie potrzebują różnych składników mineralnych oraz witamin z grupy B i H, dlatego dla ich stanu, wyjątkowo ważna jest dieta bogata w te składniki.

Należy uwzględnić w diecie:

magnez , żelazo, wapń, witaminy z grupy B, krzem, potas, biotyna, witamina H,  jod

  • Ważne aby spożywać, żywność, która jest jak najmniej przetworzona
  • Preparaty uzupełniające w postaci tabletek i kapsułek również dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto je zażywać przy objawach niedoboru lub w szczególnych sytuacjach życiowych (związanych np. ze zwiększonym stresem).
  • Banany to najlepsze źródło magnezu. Są doskonałą przekąską, bo zawarty w nich magnez poprawia samopoczucie i pomaga przezwyciężyć chwilowy dołek.
  • Lecytyna sojowa, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, wzmacnia naczynia krwionośne macierzy paznokcia. Na stan paznokci doskonale wpłyną też kapsułki z alg ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, a także świeża rzeżucha (wystarczy łyżeczka dziennie).

Aby mieć piękne, zdrowe paznokcie, należy spożywać produkty bogate w:

  • białko, aminokwasy (jaja, mleko, sery, ryż);
  • wapń (mleko, sery, żółtka);
  • żelazo (natka pietruszki);
  • krzem (świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze np. skrzyp polny);
  • magnez (kakao, czekolada gorzka, migdały);
  • cynk (buraki, kapusta, kiełki pszenicy).

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz