Paznokcie
Aby nasze paznokcie były piękne i zdrowe należy nie tylko właściwie je pielęgnować, ale również zadbać o właściwą dietę
Pamiętaj, że prawidłowa dieta jest podstawowym i najprostszym sposobem na zdrowe paznokcie Odżywiaj się więc zgodnie z podstawowymi zasadami dietetycznymi, a wtedy z pewnością Twoje paznokcie będą mocne i ładnie uformowane. Zawsze możesz tez posiłkować się gotowymi zestawami witamin, dostępnymi w każdej aptece.
Jeśli zwrócimy baczniejszą uwagę na to, co jemy, zyska nie tylko nasza cera. Pochodzące z pożywienia substancje odżywcze dotrą wraz z krwią również do włosów i paznokci.
Jeśli w organizmie brakuje określonych witamin, minerałów czy pierwiastków śladowych, paznokcie i włosy dużo wolniej rosną, stają się łamliwe i matowe.
Paznokcie potrzebują różnych składników mineralnych oraz witamin z grupy B i H, dlatego dla ich stanu, wyjątkowo ważna jest dieta bogata w te składniki.
Należy uwzględnić w diecie:
magnez , żelazo, wapń, witaminy z grupy B, krzem, potas, biotyna, witamina H, jod
- Ważne aby spożywać, żywność, która jest jak najmniej przetworzona
- Preparaty uzupełniające w postaci tabletek i kapsułek również dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto je zażywać przy objawach niedoboru lub w szczególnych sytuacjach życiowych (związanych np. ze zwiększonym stresem).
- Banany to najlepsze źródło magnezu. Są doskonałą przekąską, bo zawarty w nich magnez poprawia samopoczucie i pomaga przezwyciężyć chwilowy dołek.
- Lecytyna sojowa, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, wzmacnia naczynia krwionośne macierzy paznokcia. Na stan paznokci doskonale wpłyną też kapsułki z alg ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, a także świeża rzeżucha (wystarczy łyżeczka dziennie).
Aby mieć piękne, zdrowe paznokcie, należy spożywać produkty bogate w:
- białko, aminokwasy (jaja, mleko, sery, ryż);
- wapń (mleko, sery, żółtka);
- żelazo (natka pietruszki);
- krzem (świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze np. skrzyp polny);
- magnez (kakao, czekolada gorzka, migdały);
- cynk (buraki, kapusta, kiełki pszenicy).