Paradontoza

Krwawiące dziąsła, obrzęk, zasinienie, ból przy jedzeniu i odsłonięte szyjki zębowe to oznaka paradontozy – poważnej choroby przyzębia.

Przyczyny paradontozy

  • niewłaściwa higiena jamy ustnej (prowadzi do osadzania kamienia nazębnego, co w następstwie prowadzi do zapalenia dziąseł)
  • bardzo rzadko przyczyną paradontozy jest inna choroba, np.: awitaminoza, cukrzyca lub osłabienie tkanki łącznej
  • czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia paradontozy są m.in. nierówno rosnące zęby, choroby reumatoidalne, cukrzyca, utrzymujące się długo braki witamin
  • do grup zwiększonego ryzyka wystąpieniem paradontozy zalicza się palaczy oraz nadużywające alkohol
  • prawdopodobieństwo rozwoju choroby rośnie z wiekiem. Niekiedy wskazuje się na geny jako jeden z czynników sprzyjających pojawianiu się paradontozy.

Niewłaściwa higiena jamy ustnej sprawia, że płytka bakteryjna złożona z drobnoustrojów i resztek jedzenia, która powstaje przy podstawie zębów, twardnieje na kamień. Na jego chropowatej powierzchni gromadzą się coraz łatwiej kolejne osady.

Toksyny produkowane przez bakterie atakują dziąsła i wywołują stan zapalny. Jeśli zapalenie dziąseł nie zostanie zatrzymane, kieszonka na granicy zęba i dziąsła zacznie się powiększać i zaatakowane zostaną wewnętrzne tkanki: ozębna i kości. W dłuższej perspektywie może dojść do rozchwiania zębów.

W przypadku paradontozy dochodzi w zębodołach do gromadzenia się bakterii, które potem wywołują zapalenie. Dziąsła robią się czerwone, napuchnięte, lekko krwawią i są bardzo wrażliwe na ból. Paradontozie może towarzyszyć ropienie dziąseł i nieprzyjemny zapach z ust. Z czasem zęby zaczynają się ruszać i wypadają.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz