Pamięć, koncentracja

Osoby, które sporo czytają, interesują się otaczającym światem, oglądają telewizję, uczą się języków obcych, rozwiązują łamigłówki, są aktywne, czyli gimnastykują szare komórki, do późnej starości zachowują sprawność intelektualną.

Nie tylko jednak takim działaniom zawdzięczany biegłość umysłu. Procesy myślenia przebiegają szybciej, jeśli jesteśmy wypoczęci, zrelaksowani, szczęśliwi, dotlenieni, nie spożywamy używek typu: kawa, herbata, tytoń, alkohol i odpowiednio się odżywiamy.

To, co jemy, ma dla szarych komórek bardzo duże znaczenie. Dlatego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć witamin z grupy B, C i E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędne są również magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor. Zaleca się jedzenie ryby, produktów pełnoziarnistych – ciemne pieczywo razowe, kasze, otręby, migdały, rodzynki, pestki dyni i słonecznika. Na drugie śniadanie i podwieczorek – świeże owoce, a do obiadu sałatkę z kilku warzyw.

Codziennie pij zieloną bądź ziołową herbatę i wodę mineralną, która wspomaga procesy biochemiczne w mózgu. Najlepiej, zrezygnuj ze słodyczy i kawy. Kofeina owszem szybko stawia na nogi, ale też błyskawicznie osłabia koncentrację. Do tego niezbyt przyjaznego grona, osłabiającego dobrą pamięć, należy też mocna, czarna herbata, napoje typu cola, alkohol i tytoń.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz