C

Choroba wrzodowa

Choroba wrzodowa

Za przyczyny choroby wrzodowej uważano zbyt duży stres i zbyt ostre jedzenie. Jeszcze nie tak dawno panowało przekonanie, że wrzód żołądka jest wynikiem stylu życia. Lekarze wiedzą, ze większość  przypadków owrzodzeń jest wynikiem  zakażenia bakteryjnego lub leków, a nie stresu czy diety Otwarte owrzodzenie Jest kilka rodzajów owrzodzeń . Jeden z nich to owrzodzenie spowodowane […]

Read More →

Read More →

Choroby układu nerwowego

Choroby układu nerwowego

Większość chorób układu nerwowego pozostawia po sobie trwałe uszkodzenie tego układu, a jako konsekwencję — niedowłady lub bezwłady (porażenia) mięśni, albo też inne uszkodzenia narządów ruchu człowieka. Choroby układu nerwowego ograniczają sprawność ruchową. Mogą również prowadzić do upośledzenia innych ważnych dla życia czynności, takich jak na przykład: oddychanie, połykanie, prawidłowe oddawanie stolca i moczu Układ […]

Read More →

Read More →

Chrypka

Chrypka

Przyczyny chrypki: -podrażnienie  strun głosowych przez ich przeciążenie lub dym tytoniowy. Ustępuje przy ograniczeniu, a zwłaszcza po rzuceniu palenia -obrzęk zapalny strun głosowych w stanach infekcyjnych: przeziębienie, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, pseudokrup, kolkusz Chrypka ustępuje  wraz z cofaniem  się procesu chorobowego -obrzęk strun głosowych spowodowany przez obecność  polipów. Poprawę można  uzyskać jedynie dzięki pomocy lekarskiej […]

Read More →

Read More →

Choroby skóry

Choroby skóry

Choroby skóry, zwane ogólnie dermatozami, mogą mieć wiele przyczyn. Występują w różnych postaciach i dotyczą różnych elementów skóry. Ich Klasyfikacja cały czas się zmienia, ponieważ poznawane są nowe przyczyny i mechanizmy zmian chorobowych. Pod względem przyczyny (etiologicznie) choroby skórne można zaliczać do następujących grup: grzybicze, pasożytnicze, bakteryjne, wirusowe, alergiczne, autoimmunologiczne, genetyczne, wywołane czynnikami fizycznymi, wysypki […]

Read More →

Read More →

Choroba wieńcowa

Choroba wieńcowa

Choroba wieńcowa serca  to choroba polegająca na niedostatecznym ukrwieniu serca, a co za tym idzie niewystarczającym zaopatrzeniu serca w tlen. Czynniki ryzyka zależne od człowieka: palenie tytoniu siedzący tryb życia podniesiony poziom cholesterolu nadciśnienie tętnicze cukrzyca otyłość Czynniki niezależne od człowieka wiek dziedziczność płeć pochodzenie etnicze Objawy choroby wieńcowej: gniecenie, pieczenie  zlokalizowane w klatce piersiowej […]

Read More →

Read More →

Ciąża

Ciąża

Dziewięć miesięcy ciąży może być dla kobiety czasem ekscytacji, ale może być  tez przyczyną  ogromnego stresu, mimo wszystkich niewygód i problemów należy pamiętać, że nagrodą będzie urodzenie normalnego, zdrowego dziecka. Kobiety często nie zdają sobie sprawy, ze w  ciąży , aż do około 8 tygodnia , kiedy upewniają się , że spóźniająca się menstruacja  nie […]

Read More →

Read More →

Cukrzyca typ II

Cukrzyca typ II

Cukrzyca objawia się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Staje się to przyczyna wielu zaburzeń w organizmie . charakterystyczne jest wzmożone pragnienie, a w związku z tym wydalanie dużych ilości moczu oraz apetyt, czego skutkiem bywa otyłość Cukrzyca jest najczęstszą choroba trzustki – gruczołu wchodzącego w skład  wewnątrzwydzielniczego . Jest spowodowana  zmniejszeniem  lub brakiem wydzielania  przez […]

Read More →

Read More →

Cukrzyca typ I

Cukrzyca typ I

Cukrzyca typu I nazywana jest inaczej cukrzycą młodzieńczą. Większość jej przypadków  ujawnia się przed 40 rokiem życia , najczęściej jest rozpoznawana u nastolatków. Początek choroby jest zwykle nagły – produkcja insuliny ustaje całkowicie z powodu zniszczenia komórek trzustki. Napady hipoglikemii Jeśli poziom cukru we krwi spada nadmiernie osoba chora na cukrzycę może nawet stracić przytomność. […]

Read More →

Read More →

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol jest miękką , woskowata, tłustą substancją , która występuje  w komórkach  i krwiobiegu ludzi i zwierząt. Nie ma go w owocach, warzywach, zbożu, orzechach, nasionach roślin strączkowych oraz ziarnach zbóż. Głównym źródłem cholesterolu  w diecie człowieka są: wątróbka i inne podroby mięso drób ryby owoce morza, np. krewetki nabiał z pełnego mleka żółtka jaj […]

Read More →

Read More →

Top